Log inRegister
You are here: Mithrandir » PuppyLinux
Az ftp://skami.homelinux.org/puppylinux/ISO/puppy431_hu-3.iso fájl letöltése, cd-re írása és elindítása után rövid időn belül eljuthatunk az első képen látható állapothoz, és máris választhatjuk a telepítést. Amennyiben Asus Eee Pc 700X 2G számítógépünk van,

asus-eeepc.jpg

akkor szükséges egy külső CD / DVD meghajtó, melyről a letöltött és kiírt CD-t elindíthatjuk.

001.png

Az első fontos feladat annak a médiának a kiválasztása, ahová telepíteni szeretnénk. Mi most egy sima IDE (Asus Eee Pc 700X 2G esetén
SATA eszközként (diszk) látszik a 2 Gbyte háttértár tehát ott is ezt kell választanunk) merevlemezre telepítjük a rendszert.

002.png

A kiválasztás után felsorolja az elérhető eszközöket.

003.png

Mivel ez egy teljesen új merevlemez, amely még partícióstáblával sem rendelkezik, ezért létre kell hoznunk a partíciót, ahová telepíthetjük a rendszert.

004.png

Egy leírást olvashatunk a gparted-ről, a partícionáláshoz használt eszközről, amelyen egyszerűen, az "okay" gombra kattintással léphetünk át.

005.png

Először ki kell választanunk a megfelelő eszközt (itt most csak egy van), majd a "New" gombra kattintva kérhetjük a partícióstábla elkészítését.

006.png

Kapunk egy figyelmeztetést, hogy minden adat törlődni fog a merevlemezről, majd elkészül a partícióstábla.

007.png

Ismét ki kell jelölnünk a kívánt eszközt, majd a "New" gombra kattintva kérhetjük a partíciók létrehozását.

008.png

Mi egyetlen partíciót csináltunk. Lehetőség van az adott partíció fájlrendszerének kiválasztására is.

009.png

Az "Apply" gombra kattintva kérhetjük, hogy hajtsa végre a gparted az általunk kívánt változtatásokat.

010.png

A biztonság kedvéért még egyszer rákérdez, hogy akarjuk-e végrehajtani a változtatásokat.

011.png

Amikor végez, akkor az alábbi képernyőt láthatjuk.

012.png

A "Close" gombra kattintás után kiléphetünk a gparted-ből.

013.png

A telepítő visszatér, és ismét lehetőséget ad arra, hogy kiválasszuk a telepítés helyét. Valamiért megduplázta az eszközöket, de ez problémát nem okoz.

014.png

Megmondjuk, hogy az sda1 partícióra szeretnénk kérni a telepítést.

015.png

Még egy kérdés a biztonság kedvéért…

016.png

Az iránt érdeklődik a telepítő, hogy hol találja a telepítéshez szükséges fájlokat. Ha az elején megadott linkről töltöttük le az ISO fájlt (és arról is indítottuk a rendszert), akkor nyugodtan válasszuk a "CD" gombot.

017.png

Egy kérés, hogy helyezzük be a CD-t. Mivel arról indítottuk a gépet, gyorsan kattintsunk az "OK" gombra.

018.png

Egy fontos döntés, hogy "FULL" vagy "FRUGAL" telepítést válasszunk-e. Bár a "FRUGAL" a javasolt, mi a "FULL" telepítést választottuk.A kettő között az a különbség, hogy "FRUGAL" esetén csak 4 fájl másolódik fel a merevlemezre, és a pup-431.sfs tömörített fájl tartalmazza az operációs rendszert, míg a "FULL" telepítéskor rendes könyvtárstruktúrába települ a rendszer. "FRUGAL" esetén a felhasználói adatok, valamint a rendszer konfigurációs adatai is egy tömörített állományban lesznek tárolva, amelynek nevére és helyére a rendszer a leállításakor kérdez rá.

Asus Eee Pc 700X 2G esetén összesen 512 Mbyte memóriánk van. "FRUGAL" telepítés esetén ennek jelenős részét elhasználja futáskor, hogy abban tárolja a kibontott állományokat. Mivel egyéb alkalmazásaink is szeretik a sok memóriát, ezért választjuk ebben az esetben a "FULL" telepítést. A "FULL" telepítéssel telepített rendszer esetén csak a futó programok (beleértve az operációs rendszert is) foglalják a memóriát.

019.png

És már másolódnak is fel a fájlok a merevlemezre…

020.png

A rendszer merevlemezre másolása után még egy szkript lefutását kell megvárnunk…

021.png

mielőtt döntenünk kell, hogy miképp szeretnénk elindítani az új rendszerünket.

022.png

A grub-ot választottuk, és mivel teljesen új rendszerről van szó, kénytelenek vagyunk az "INSTALL" gombra kattintani.

023.png

Egy rövid olvasnivaló a grub-bal kapcsolatban.

024.png

Válasszuk az "expert" pontot.

025.png

Kezdjük a "Begin" ponttal.

026.png

Jó a "standard" pont, ha nincs szükségünk framebuffer-es konzolra. (Asus Eee Pc 700X 2G esetén nincs)

027.png

Az "MBR"-be telepítsük a grub-ot.

028.png

Itt azt a partíciót kell megadnunk, ahol a /boot könyvtárunk helyezkedik el.

029.png

Most hozzá kell adnunk az indítandó partíciónkat (amelyen az újonnan telepített rendszer helyezkedik el).

030.png

Ügyesen fel is ajánlja a partíciót.

031.png

Itt adhatjuk meg azt a nevet (címkét), ami a grub-ban meg fog jelenni.

032.png

Arra kell válaszolnunk, hogy a Linux partíciónkon hogyan nevezik a kernelt, és melyik könyvtárban helyezkedik el. Kattintsunk nyugodtan az "OK" gombra, jó az alapértelmezés.

033.png

Itt adhatunk meg egyéb opciókat, amelyeket a grub át fog adni a kernelnek a rendszer indításakor.

034.png

Készen van a konfigurálás, már csak a rendszerindító kiírása van hátra.

035.png

Öröm, teljes siker.

036.png

Mondjuk azt, hogy nem akarjuk folytatni a grub beállítását (hiszen már végeztünk).

037.png

Már csak újra kell indítani a rendszert, eltávolítani a cd-t, és hagyni, hogy a merevlemezről elindujon a friss Puppy Linuxunk.

038.png

Így néz ki a grub menüje a rendszer indulásakor.

039.png

Hasonlóan a cd-ről történő indításhoz, az első induláskor be kell konfigurálnunk a grafikus felület felbontását.

040.png

Válasszunk a felkínált felbontások közül. Öreg monitorokhoz a 800x600 jó (biztonságos) választás.

Ha Asus Eee Pc 700X 2G számítógépünk van, akkor szigorúan a 640x480 a helyes választás, mivel ennek fizikai felbontása 800x480 képpont. Ezt a későbbiek során majd be is kell állítani.

041.png

és a színmélységek közül.

Asus Eee Pc 700X 2G estén a 640x480x24 amit választanunk érdemes.

042.png

Már az új rendszer fut, az rxvt (ez a Puppy terminál ablaka - karakteres képernyő) ablakban kiadott df-h (helyfoglalás a diszken) valamint free (memória foglalás) parancsok eredményeképpen látható, hogy a Puppy 516 MB-ot foglal el a merevlemezen, valamint nagyjából 65 MB-ot a memóriából.

043.png

Hálózatra szükségünk van, tehát szaladjunk végig gyorsan a konfigurálásán.

044.png

Az összes hálózati interfész felsorolásra kerül itt (a virtuális gépen jelenleg csak egy van, de Asus Eee Pc 700X 2G esetén meg fog itt jelenni a wlan0 eszköz is, amely a wifi hálózati kártyát jelenti), amelyet a rendszer felismert. Válasszuk ki azt, amelyet konfigurálni szeretnénk. Tapasztalatom szerint az Asus Eee Pc 700X 2G esetén vezeték nélküli hálózat és WPA/WPA2 titkosítás (tehát gyakorlatilag a bármilyen komolyabb titkosítású wifi esetén) esetén újra kell indítani a gépet a kapcsolódáshoz szükséges kulcs megadása után, és csak utána lesz képes kapcsolódni a gép a wireless hálózathoz. Nyitott, vagy WEP titkosítású wireless hálózatok esetén nincs szükség újraindításra, a szükséges adatok megadása után azonnal működőképes a hálózat.

wlan-01.png

Lehetőségünk van az eszköz tesztelésére, dinamikus IP cím kérésére (DHCP), valamint statikus IP cím beállítására. Mi most a dhcp-t választottuk.

046.png

A varázsló felkínálja, hogy elmenti az imént beállított dolgokat, és a rendszer következő indulásakor a most elmentett konfigurációval fogja elindítani az eszközt.

047.png

Siker, már csak ki kell lépnünk a varázslóból a "Done" gomb segítségével.

048.png

És íme, tényleg kaptunk IP címet.

049.png

A wlan0 választása esetén az alábbi lehetőségeink vannak.

wlan-02.png

A "Wireless" gomb megnyomása után jutunk az alábbi képernyőhöz. Itt a "Scan" gombra kell először kattintanunk, hogy a rendszer megtalálhassa a létező hálózatokat.

wlan-03.png

És már meg is találta az "akarmi" nevű hálózatot, amely - a kiírás szerint - titkosított.

wlan-04.png

Most van lehetőségünk a titkosítás milyenségét kiválasztani, valamint a kapcsolódáshoz szükséges adatokat megadni. A képen már az látható, hogy rákattintottunk a "WPA/TKIP" gombra, és megjelent a "Shared Key" doboz, ahová beírtuk a jelszót. A "Save" gombbal kell mentenünk a beállításokat, majd a "Use This Profile" gomb segítségével kérhetjük a rendszert, hogy kezdje is használni az újonnan beállított dolgokat.

wlan-05.png

Visszatérünk a korábban már látott képernyőhöz, azonban most jelenti nekünk a rendszer, hogy talált egy élő hálózatot, amelytől IP címet kell kérnünk. Itt is lehetőségünk van statikus IP cím beállítására és DHCP-vel való címkérésre (hasonlóan az eth0 hálózati kártya beállításához). Tehát a "DHCP" gombra kattintva a rendszer megpróbál csatlakozni az Wifi AP-hoz, majd IP címet kér tőle.

wlan-06.png

És már sikerült is kapcsolódnunk! A kérdés arra vonatkozik, hogy mentse-e a rendszer a beállításokat, és a következő indulásakor alkalmazza-e ezeket.

wlan-07.png

És már csak a "Done" gomb megnyomása maradt a wifi kártyánk konfigurálásból…

wlan-08.png

Ha meg szeretnénk változtatni a képernyőnk felbontását, ami Asus Eee Pc 700X 2G esetén a 800x480 képpontos felbontás miatt feltétlen szükséges (hiszen 640x480 az a felbontás amit telepítéskor be tudtunk menüből állítani), akkor a következőképpen kell eljárnunk.

050.png

Itt az "Edit xorg.conf" szekcióhoz tartozó gombra kattintsunk.

051.png

Kapunk egy szövegszerkesztő ablakot, amelyben megnyílik a /etc/X11/xorg.conf fájl. Keressük meg, hogy hol szerepel benne a felbontás értéke, majd írjuk át. Figyeljünk, mert két helyen szerepel, és mind a két helyen át kell írni!

052.png

És a második hely…

053.png

Ha átírtuk, akkor mentsük el a "Save" gombra kattintva (vagy a látható menüből kiválasztva), majd lépjünk ki a szerkesztőből.

054.png

Már csak újra kell indítanunk az X szervert, amely az új felbontással fog újraindulni. A továbbiakban a rendszer minden indulásakor a most megadott felbontás lesz érvényes mindaddig, amíg ismét meg nem változtatjuk.

055.png

-- KosaAttila1 - 2010-02-24
This site is powered by FoswikiCopyright © by the contributing authors. All material on this collaboration platform is the property of the contributing authors.
Ideas, requests, problems regarding Foswiki? Send feedback