Log inRegister
You are here: Mithrandir » PuppyLinuxSkype
Ha nem akarunk kattintgatni, és a gépeléstől sem irtózunk, akkor egy gyors megoldást jelent, ha a "console" feliratú ikonra kattintunk. Kapunk egy "rxvt" feliratú ablakot, amelybe gépeljük be a következő parancsot a skype letöltéséhez: "wget http://www.skype.com/go/getskype-linux-beta-static" (idézőjelek nélkül kell kiadni a parancsot!).

skype_donwload.png

A letöltött tömörített állomány kicsomagolása is mindössze egyetlen parancs: "tar xpjvf skype_static-2.1.0.81.tar.bz2" (idézőjelek nélkül kell kiadni a parancsot!).

skype_kicsomagolas.png

A parancs lefutás után visszakapjuk a promptot, és nyugodtan törölhetjük a letöltött tömörített állományt: "rm skype_static-2.1.0.81.tar.bz2" (idézőjelek nlkül kell kiadni a parancsot!). Ha ezzel megvagyunk, akkor bezárhatjuk az "rxvt" ablakát, és folytathatjuk az indítóikon létrehozásával a feladatot (a /usr/local/bin könyvtárba kell elnavigálnunk, lentebb képekkel illusztrálva van, hogy pontosan mit kell tennünk).

skype_torles.png

Ha inkább egérrel szeretnénk megoldani a dolgot, akkor indítsuk el a böngészőt, és menjünk el a http://www.skype.com weboldalra, ahonnan le tudjuk tölteni a skype statikusra fordított verzióját.

skype_download-01.png

A linkre kattintva felajánlja a böngésző a mentést.

skype_download-02.png

A letöltött fájl egy tömörített állomány, amelyet ki kell csomagolnunk, hogy használatba tudjuk venni. A "file" feliratú ikonra kattintva kapunk egy fájlkezelőt, amelyből végre tudjuk hajtani a feladatot.

skype_kicsomagol-01.png

A bal egérgombbal kattintsunk rá a letöltött fájlra.

skype_kicsomagol-02.png

Automatikusan elindul az "XArchive" nevű program. A "Select All" gomb segítségével jelöljünk ki mindent.

skype_kicsomagol-03.png

Majd az "Extract" gombbal csomagoljuk ki.

skype_kicsomagol-04.png

Most a /root könyvtárba csomagoltuk ki.

skype_kicsomagol-05.png

Lépjünk ki az "XArchive"-ból.

skype_kicsomagol-06.png

A "file" feliratú ikonra kattintva kapunk egy fájlkezelőt, amelyben el kell navigálnunk a /usr/local/bin könyvtárba. Itt keressük meg a "defaultbrowser" feliratú ikont, és a jobb egérgombbal kattintsunk rá, majd a képen látható előbukkanó menüből válasszuk a "Copy" (másolás) parancsot.

skype_indito-01.png

A felbukkanó ablakban adjunk meg egy új nevet.

skype_indito-02.png

Most a "Skype" nevet választottuk. A "Copy" gombra kattintva létre is jön az új, "Skype" nevű állomány.

skype_indito-03.png

Keressük meg az új állományt (ha elsőre nem találjuk, próbálkozzunk meg a felső ikonsorban a "Rescan directory contents" gombra kattintással), majd a jobb egérgombbal kattintsunk rá, és a felbukkanó menüből válasszuk a "Set Icon" (ikon beállítása) menüpontot, hogy saját ikont rendelhessunk az állományhoz.

skype_indito-04.png

A felugró ablakba bele kell dobnunk egy olyan állományt, amely olyan ikont tartalmaz, amelyet hozzá szeretnénk rendelni az állományhoz.

skype_indito-05.png

A Skype-pal érkeznek ikonok, tehát meg kell keresnünk (a "file" feliratú ikonra kattintva kapunk egy fájlkezelőt, amelyből végre tudjuk hajtani a feladatot) a kicsomagolt könyvtárat (jelen esetben a a fájlkezelő elindítása után azonnal láthatóvá válik a skype_static-2.1.0.81 nevű könyvtár - ebbe kell belépnünk).

skype_indito-06.png

Itt találunk egy "icons" nevű könyvtárat, ebbe is lépjünk bele.

skype_indito-07.png

Három ikonfájlt találunk ebben a könyvtárban, amelyek csak a méretükben különböznek. A legnagyobb hasonló méretű, mint az eredetileg a képernyőn lévő ikonok, ezért célszerű azt választani.

skype_indito-08.png

A bal egérgombot lenyomva tartva áthúzzuk a fájlt a "Set icon" feliratú ablakba, majd felengedjük az egérgombot.

skype_indito-09.png

Mint látható, máris átváltozott a Skype ikonja a kiválasztottra.

skype_indito-10.png

Most a "Skype" feliratú ikont fogjuk meg, és a bal egérgomb folyamatos nyomva tartása mellett húzzuk át az asztalunkra, majd engedjük fel az egérgombot.

skype_indito-11.png

Az ablakban (nem az asztalon!) levő "Skype" feliratú ikonra kattintsunk a jobb egérgombbal, és a felbukkanó menüből válasszuk az "Open As Text" (Megnyitás szövegként) menüpontot.

skype_indito-12.png

Elindul egy szövegszerkesztő, és az ablakában megnyílik a fájl. Az "exec" utáni szót kell átírnunk a nekünk megfelelőre, ahol a gépünkön megtalálható a skype.

skype_indito-13.png

Mivel most a /root/skype_static-2.1.0.81 könyvtárba csomagoltuk ki, ebben a könyvtárban található a skype futtatható álomány is - ezt kell beírnunk a fájlba.

skype_indito-14.png

Már csak a "Save" gombra kattintással történő mentés…

skype_indito-15.png

és a "File" menüből elérhető "Quit" (Kilépés) van hátra. Ezzel kilépünk a szövegszerkesztőből, és bezáródik az ablaka.

skype_indito-16.png

Ha az asztalon lévő "Skype" feliratú ikonra kattintunk, akkor el kell indulnia a skype-nak. A licenc jóváhagyása és a nyelv kiválasztása után már használhatjuk is.

skype_indito-17.png

-- KosaAttila1 - 2010-03-30
This site is powered by FoswikiCopyright © by the contributing authors. All material on this collaboration platform is the property of the contributing authors.
Ideas, requests, problems regarding Foswiki? Send feedback